Ortodonti Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Dişteli – Ortodonti tedavisi – Tel tedavisi terimleri hepsi aynı anlamda kullanılmaktadır. Ortodonti, dişler ve çenelerin birbiriyle olan ilişkisindeki düzensizliklerle ilgilenen, diş hekimliğinin bir dalıdır. Her geçen gün bu tedaviye ilgi toplumumuzda artmakta ve daha çok sayıda kişi dişteli kullanmaktadır. Uzun bir süreç olan bu tedavi sonunda elde edilen sonuç hastalarımızı son derece mutlu etmektedir. Başlangıçta sürenin uzunluğundan çekinen hastalar tedavi bitip telleri söküldüğünde, dişlerini aynada gördükleri anda ne kadar doğru bir karar verdiklerini anlamaktadırlar. Şimdiye kadar tedavisi bitip, telleri söküldükten sonra ‘Bu kadar zaman boşuna harcamışım, keşke tedavi görmeseymişim’ diyen bir hasta ile karşılaşmadım.

Bu demek değildir ki herkesin tedavisi sorunsuz bir şekilde nihayetlendirilmektedir. Kliniğimize, başka yerlerde tedavi görüp ikinci bir görüş için başvuran hastalardan ve meslektaşlarımızdan aldığımız feedback göstermektedir ki uzun soluklu tedavilerde bazen doktor hasta uyumu zamanla bozulmakta, ve tedavi süreci aksayabilmektedir. Bu tedavide doktor hasta uyumu altın kuraldır.

Özgüveni arttırır.

Dişteli, herşeyden önce, insana güzel bir gülüş kazandırır. Güzel bir gülüş kişinin özgüveni açısından son derece kritiktir. Bunun ‘ne demek’ olduğunu dişleri düzgün insanlar tam olarak kavrayamasa da dişlerinde eğrilik olup, bunu kapatmak için fotoğraflarda gülmeyen, gülerken dudakları ile dişlerini kapatanlar, ya da elleri ile komple ağzını kapatanlar çok iyi bilmektedir.

Çiğneme fonksiyonunu daha etkin hale getirir. Düzgün dişlerle kıyaslandığında eğri dişlerle ısırma, kopartma, çiğneme işlemi için daha fazla çaba gerekmektedir.

Etkin hijyen. Düzenli dişleri temizleme işlemi daha kolay ve etkin olarak yapılabilmektedir. Diş eğriliği temizlenmesi güç bazen imkansıza yakın bölgeler olmasına neden olabilmektedir. Ortodonti tedavisi ile bu güçlükler elimine edilerek optimum hijyen için ortam yaratılır.

Diş sağlığını olumlu etkiler.

Dişlerinde eğrilik olanlarda bazı dişler diğerlerinden daha önce temas ederek bu dişlere kapasitelerinden daha fazla yük binmesine neden olabilir. Bu da dişlerde ‘kronik travma’ diye adlandırdığımız bir olguya sebep olur. Kronik travma vücudun diğer herhangi bir yerinde olduğu gibi dişler için de son derece zararlıdır. Kısa dönemde, dişlerde istenmeyen atipik aşınmalar, uzun dönemde ise dişlerin kaybedilmesine neden olur. Dişteli ile böyle bir olasılık ortadan kaldırılabilir. Ortodonti tedavisi ile düzensizliği giderilen dişlerin maruz kaldığı kuvvetlerin düzgün dağıtılması sağlanarak bunları taşıyan çene kemiği ve kasların sağlığına olumlu katkı yapılır.

Genel olarak çapraşık dişlere göre daha sağlıklı dişlere ve diş etine sahip olmamızı sağlar. Özellikle genç yaşlarda, ‘dişlek ya da tavşan diş’ diye adlandırılan üst keser dişlerin olması gerekenden daha ileride konumlandığı durumlarda, dişlerin maruz kaldığı kırılma ve yaralanma riskini normal sınırlar içine çekilmesini sağlar.

"Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez."